Постраждалі інвестори вже у найближчі місяці можуть отримати своє житло

Новости рынка недвижимости - Постраждалі інвестори вже у найближчі місяці можуть отримати своє житло

Житомирянам добре відома історія з будівництвом житлового будинкупо вулиці Ватутіна в Житомирі (нині Євгена Рихліка в мікрорайоні Крошні). Будівництво розпочалосяще в2005 році, у 2009 році було зупинено. У цей об’єкт через фонд фінансування будівництва інвестували 90 осіб, які втратили надію на те, що зможуть повернути гроші чи отримати житло.

Були різні спроби реанімувати це будівництво, однак лише у 2017 році, після зміни власника ТОВ «Олвіта-буд», яке виступає замовником будівництва, з’явилися гарні новини. Будівництво успішно відновили. Постраждалі інвестори вже у найближчі місяці можуть отримати своє житло. Проте в Оліївській сільській раді, на землі якої споруджується житловий будинок, чомусь не хочуть, щоб вони післястількох років поневірянь змогли відгуляти новосілля.

директорТОВ «Олвіта-буд» Процков Сергій Васильович:

- ТОВ «Олвіта-буд» сьогодні є замовником будівництва житлового комплексу «Вернісаж». Нова команда зайшла на цей об’єкт у 2017 році, колиу ТОВ «Олвіта-буд» змінився власник. Ми придбали корпоративні права, оновили весь персонал, відновили дозвільні документи, поновили термін дії договору оренди земельної ділянки. Під гарантії місцевої влади ми наважилися продовжити будівництво сумнозвісного будинку та виконати зобов’язання перед постраждалимиінвесторами, які роками скаржилися у різні інстанції і вже втратили надію на те, що отримають житло. Це питання вдалося зрушити з місця завдяки наполегливості ініціативної групи інвесторів після звернення до Житомирського міського голови Сергій Сухомлина. Ми розробили спільну програму дійз міською владою, Житомирською районною радою та Оліївською сільською радою.

Однакнеочікуванодля нас виникла проблема. Земельна ділянка, на якій триває будівництво, знаходиться на території Оліївської сільської ради. Усі рішення по земельній ділянці приймаються безпосередньосільською радою. Коли головою сільської ради був Михайло Скок, нам вдавалося вирішувати усі питання у правовому полі. Нам як забудовнику завжди йшли назустріч у вирішенні наших питань пов’язаних із будівництвом.

Щоб було більш зрозуміло, проектна документація на будівництво була розроблена у 2006 році та передбачала виконання будівельних робіт у дві черги: перша черга – це будівництво 8 секцій.Сьогодні ми побудували3 та 4 секції і щоб їх ввести в експлуатацію та видати нашим інвесторамдокументи на право власності на житло, необхідно змінити проект та передбачити введення в експлуатацію секцій почергово. Як вимагає закон, основною вимогою для зміни чи коригування проекту є отримання вихідних даних. Оскільки на земельну ділянку не була розроблена містобудівна документація, що є підставою для надання вихідних даних, з цього приводуу серпні минулого року ми звернулися до Оліївської сільської ради за дозволом щодо розробки детального плану території. Замовником детального плану виступала Оліївська сільська рада, а ми як забудовник, який зацікавлений у прийнятті цього детального плану, профінансували виконання усіх робіт.

Відповідно до процедурипроектна документація була поданана громадські слухання ще у січні 2019 року. Процес передбачає, що після громадських слухань проектант має усунути недоліки, якщо такі є, а потім проектна документація затверджується на сесії сільської ради, після чого ми маємо можливість отримати необхідні вихідні дані.

Однак після зміщення з посади сільського головиМихайла Скока в Оліївськійсільській раді ми почали стикатися з різними перепонами.Нас не повідомляють про хід громадських слухань, які планувалося провести ще на початку 2019 року. Жодної інформації з цього приводу ми не отримали.

Окремі депутати Оліївської сільської ради говорять про те, що сільська рада хоче забрати у нас частину земельної ділянки. Ці чутки активно поширююся у Житомирі, що створює для нашої компанії певні незручності, адже це якоюсь мірою може впливати на наших потенційних інвесторів.

Земельна ділянка ниніорендується на законних підставах відповідно до договору від 1 лютого 2018 року, використовується відповідно до цільового призначення – для завершення будівництва.При цьому сплачуються усі податки, орендна плата. Як керівник організації замовника,я не бачу підстав для таких сумнівних дій з боку Оліївської сільської ради чи групи її депутатів.

Сьогоднібудівництво двох секційна стадії завершення, тут зможутьчерез 2-3 місяці отримати квартири у першу чергу постраждаліінвестори. Але незрозумілі дії Оліївської сільської ради не дають нам змоги отримати необхідні для введення в експлуатацію дозволи.

Нам стало відомо, щона одній з сесій Оліївської сільської ради до порядку денного з голосу було винесено питання про вилучення частини земельної ділянки, яку ми орендуємо. Якщо таке рішення прийнято, ми відповідно будемо звертатися до суду за захистом своїх прав, а у випадку виявлення ознак кримінальних правопорушень, будемо звертатись до слідчих органів.

Вилучення частини земельної ділянки може відбуватися лише за згодою сторін, до нас з цим питанням ніхто не звертався.

Слід зазначити що на земельній ділянцізапроектованожитловий комплекс з 8 секцій, дві з яких вже збудовано, на двох влаштовані свайні поля, одна з них в стадії спорудження, загалом - це близько 30 тисяч квадратних метрів житла.

На спорудження цих секційвже отримані усівихідні дані для підключення інженерних мереж, укладені договори на проектуваннята підведення усіх міських комунікацій. По-друге, на цій земельній ділянці за ТОВ «Олвіта-буд» зареєстрований об’єкт нерухомого майна. Не зважаючи на це -

Хтось у цій ситуації хоче задовольнити свої корисливі інтереси?

Хто?

І чому за наш рахунок чи за рахунок наших інвесторів?

Я хочу нагадати депутатам Оліївської сільської ради, що ТОВ «Олвіта-буд» в попередні роки вклало чималі кошти в інфраструктуру Оліївської сільської ради, було прокладено понад 10,5 км газопроводу, відремонтовано покриття на громадських приміщеннях…

Чому сьогодні вони про це забули?

Левін Вячеслав Валерійович,

керівник проекту житлового комплексу «Вернісаж»:

- Нам відомо, що на початку 2019 року пройшли громадські слухання, архітектор Оліївської сільської ради повідомив, що до проекту булипевні зауваження, однак достовірної інформації щодо цих слухань та протоколу ми не маємо.

За інформацією, якою ми володіємо, 22 лютого 2019 року на сесії Оліївської сільської ради було прийнято рішення про розподілорендованої нами земельної ділянки, депутати проголосували за вилучення з неї 1,5 га для соціальних потреб.

Напевно, з цим рішенням пов’язане те, чому в Оліївській сільській раді уникають затвердження детального плану. Виявивсязамкнутий круг…

Як стало відомо редакції «ПРИМІСЬКОГО ЖИТТЯ», окремі депутати Оліївської сільської ради вже пропонують продати частину земельної ділянки, орендованої «Олвіта-буд», іншим забудовникам. На що вони розраховують, адже при існуючому договорі оренди земельної ділянки будь-яку аферу провернути буде неможливо.

В «Олвіта-буд» сподіваються, що в Оліївській сільській раді переможе і закон, і здоровий глузд, аїхні клієнти вчасно відсвяткують новосілля.

Автор: Анатолий Степчук

1765

Читайте также:

Классификация офисной недвижимости в Украине

Классификация офисной недвижимости в Украине

Классификация офисной недвижимости в Украине: что нужно знатьНа специализированных площадках для аренды и покупки офисной недвижимости в Киеве сотни предложений для клиентов с разными потребностями и ...

12.05.2021
1882
​«Интергал-Буд» запустил мобильное приложение для своих инвесторов

​«Интергал-Буд» запустил мобильное приложение для своих инвесторов

Девелоперская компания «Интергал-Буд», которая недавно отметила свое 17-летие деятельности, презентовала выход мобильного приложения MY IGB. MY IGB – это инструмент для оперативного взаимодействия меж...

04.08.2020
1119
​На рынке столичной офисной недвижимости растет вакантность

​На рынке столичной офисной недвижимости растет вакантность

Первые три месяца карантинных ограничений около 90% офисных сотрудников работали дистанционно. Деловая жизнь Киева активизировалась с начала лета, после запуска общественного транспорта, несмотря на т...

30.07.2020
1136